Translate

неділю, 2 червня 2013 р.

Способи виконання в’язаного полотна коротким гачком (по колу і по спіралі)

Таке в'язання починається від кільця. Якщо потрібно, щоб середина була стягнута щільно, то роблять кільце з пряжі і по закінченню роботи або після пров'язування декількох рядів стягують кільце за залишений кінчик нитки. Цей кінчик слід охайно закласти з виворітнього боку.


а) кільце із нитки:
Скласти нитку в петлю, ввести в неї гачок, підхопити і протягнути гачком робочу нитку, не затягуючи петлю. Притримуючи місце схрещення ниток, ще раз підхопити нитку і протягнути її крізь утворену петлю. Неробочу нитку покласти вправо. Обв'язати кільце з нитки потрібною кількістю стовпчиків без накиду, потягнути за неробочий кінець нитки і стягнути разом із стовпчиками без накиду.
В інших випадках використовується кільце з повітряних петель.
Наберіть зазначене в середині кільця число петель і замкніть їх у кільце.

Далі обв'язуйте по колу великими стовпчиками без накиду або стовпчиками з накидом, як зазначено на схемі візерунка. Гачок вводьте під кільце. На початку першого ряду виконайте петлі підйому. Кількість петель підйому повинна бути вказана на схемі. Можна починати в'язання іншим способом. Зв'яжіть ланцюжок з трьох повітряних петель. Потім з першої повітряної петлі вив’яжіть по колу 6 стовпчиків без накиду і далі в'яжіть коло так само, як і в інших випадках.
При в'язанні по колу (рис. 1) ряди візерунка розташовуються у вигляді концентричних кіл.
Кожен ряд замикається напівпетлею (прикріпом). В'язання повертається, виконуються петлі підйому і в'яжеться наступний ряд в іншу сторону. Кількість петель підйому може бути різною. Вона залежить від того, які елементи використовуються для в'язання даного виробу. Для стовпчиків без накиду потрібна одна повітряна петля для підйому. Для напівстовпчиків потрібні дві повітряних петлі. Для стовпчиків з накидом потрібні три повітряних петлі. Для стовпчиків з двома накидами потрібні чотири повітряних петлі для підйому і т. д. Петлі підйому імітують перший стовпчик нового кола. У виробів, виконаних по колу, обидві сторони – практично однакові і будь-яка з них може бути лицьовою стороною виробу.
Можна в'язати вироби і по спіралі (рис. 2).

Але цей спосіб застосовується в тих випадках, коли виріб виконується напівпетлями або стовпчиками без накиду. У цьому випадку у виробу буде лицьова і виворітна сторона.
Для розширення полотна слід додавати кількість петель в ряду. Якщо в'язати без додавання, то вийде вузька або широка трубочка, діаметр якої залежить від кількості петель, набраних на початку в'язання. Число доданих петель не може бути довільним, так як додаткових петель може виявитися або занадто, або дуже мало. Виріб при цьому буде фалдами або опуклим. Число петель, що додаються має бути суворо визначеним.
При в'язанні по колу і спіралі слід дотримуватися закону кола і закону квадрата.




Немає коментарів:

Дописати коментар